Verstoring supply chain fasteners

16/09/2021

Eind januari schreven we reeds een artikel over prijsontwikkelingen op de markt voor bevestigingsmaterialen. Prijzen werden de hoogte in gedreven door voornamelijk 3 oorzaken: stijging transport zeevracht, stijging grondstofprijzen en onderzoek naar anti-dumping. Tot op vandaag blijven bovenstaande factoren de prijzen en toelevering verder beïnvloeden.

Containerprijzen en problemen zeevracht


De problemen met de zeevracht en containerprijzen blijven aanhouden. De aantrekkende globale vraag in combinatie met een gebrek aan lege containers in belangrijke export havens blijft een van de belangrijkste oorzaken: 
-    Door de corona crisis is de verdeling van containers over havens wereldwijd ontregeld
-    Rederijen hebben minder schepen in omloop (oorspronkelijk om zich te weren tegen een zwakke economie als gevolg van de corona crisis)
-    Fabrieken die containers maken hebben productie vorig jaar stilgelegd uit vrees voor crisis, maar zitten nu met een grote achterstand
-    Persoonlijke beschermingsmiddelen kregen (terecht) voorrang doordat ze noodzakelijk waren in de strijd tegen corona. Hierdoor werd export van andere goederen opgeschovenLege zeecontainers in haven van Manila (Filipijnen)

De recenteopstopping in het Suez kanaal heeft ook geen positief effect gehad op de moeilijke situatie.

Evergreen blokkeert Suezkanaal

Dit alles leidt bijgevolg tot hoge zeevrachtkosten, maar minstens even belangrijk langere doorlooptijden die tot tekorten kunnen leiden.
Freight forwarders waarschuwen importeurs om in ieder geval tot juni en waarschijnlijk tot ver in het derde kwartaal geen verbeteringen te verwachten.

Grondstofprijzen en tekorten

Een tweede belangrijke factor die een impact heeft op de markt voor bevestigingsmaterialen zijn de grondstoffen. Koolstofstaal (walsdraad) prijzen stegen reeds meer dan 20%. De prijzen voor ijzererts zitten op een historische hoogte (figuur 2). De impact geldt niet enkel voor bevestigingsmaterialen. Nikkel – cruciaal onderdeel van roestvast staal – steeg zelf meer dan 40% tov. vorig jaar (figuur 3).

Prijzen ijzererts

Prijzen nikkel

Naast de stijgende prijzen komen ook de doorlooptijden in gedrang. Fabrikanten geven aan dat het moeilijk wordt om alle grondstoffen te verkrijgen.

Anti-dumping

Het onderzoek naar anti-dumping prijzen voor bevestigingsmaterialen afkomstig uit China blijft lopen. Het is nog onzeker welk kant dit zal uitgaan, maar het zorgt in ieder geval voor onrust.