Zelftappende of zelfborende schroef?

13/09/2021

Beide schroeven worden zeer veel gebruikt voor metaalconstructies en in de algemene bouw, maar hebben in feite een sterk verschillende functie. In de praktijk worden bovenstaande termen echter vaak door elkaar gebruikt, wat zeer vervelende situaties kan opleveren.

Zelftappende schroeven:

De naam doet reeds vermoeden wat een zelftappende schroef juist is: een schroef die bij het indraaien zijn eigen draad vormt of snijdt. Kenmerkend is dat deze schroeven een heel scherpe schroefdraad hebben.

Metaal- en/of kunststofplaten kunnen aan elkaar vastgezet worden door een zelftappende schroef in overeenkomende gaten vast te draaien.

Synoniem(en): Parkers, parkerschroeven

Toepassingen: bevestigen van 1 of 2 dunne metaalplaten, aluminium profielen aan elkaar, metalen beugels in hout, schroeven in kunststof behuizing,…

 

Zelfborende schroeven:

Ook hier verraadt de naam de belangrijkste eigenschap van de schroef, namelijk dat de schroef zichzelf in het materiaal boort. Je kan de schroeven gemakkelijk herkennen door de speciale boorpunt waarover ze beschikken, zoals te zien in de tabel onderaan.

Bij de keuze van de juiste zelfborende schroef moeten twee belangrijke aspecten in acht genomen worden:

  • Dikte van het materiaal
  • Soorten materiaal die op elkaar bevestigd moeten worden

De dikte van het materiaal bepaalt de diameter van de schroef. Hieronder een handig overzichtje van de verschillende diameters met respectievelijk maximale plaatdikte (G max.).

Indien je houtplaten met een bepaalde dikte op een metaalplaat wil bevestigen, geef je best de voorkeur aan vleugelteks, zie afbeelding onder. De vleugels voorkomen dat de schroefdraad in het hout snijdt doordat de boordiameter iets groter is. Van zodra de metaalplaat wordt bereikt breken de vleugels af en trekken beide materialen zich mooi naar elkaar toe. Wanneer er geen vleugels zouden zijn, zou de schroefdraad  meteen in het hout schroeven waardoor er een opening zou komen tussen beide plaatmaterialen.

Synoniem(en): (vleugel)teks

Toepassingen: bevestigen metalen dakplaten, HVAC kanalen en beugels, staalskelet, carports/platformen/garages,…

Verschil

Kort en bondig: bij het gebruik van zelftappende schroeven moet je voorboren alvorens de schroef te bevestigen. Bij zelfborende schroeven is dat niet nodig, wat veel tijd kan besparen.